Houten palen

Wanneer er voor een fundering gemaakt moet worden voor bijvoorbeeld een serre of een ander soort woning uitbreiding vormen houten palen met betonoplanger vaak niet de eerste keuze. Toch is dit een goede keuze, houten palen staan veelal onterecht bekend om bijvoorbeeld het risico op houtrot. Goed onderhoud kan dit uitstekend voorkomen.

Houten palen moeten onder het grondwater komen te staan om paalrot te voorkomen, daarom wordt er op de houten paal een betonoplanger geplaatst die hem onder de grondwaterlijn moet zetten en tevens bedoeld is om (na het koppensnellen) te verankeren aan de fundering.

Waarom dan paalrot in houten palen?

De oplangers waren voorheen een stuk korter, zo’n 1 meter. De grondwaterstand wordt steeds meer verlaagd om Nederland droge voeten te laten houden. Daarom zijn er een paar dingen belangrijk bij het aanbrengen van houten palen. De paallengte moet bekend zijn door middel van sondering. De beton oplanger moet lang genoeg zijn ten opzichte van het grondwaterniveau.

Nu is de belasting die een houten paal kan dragen minder dan die een stalen buispaal kan dragen, maar prijstechnisch bieden de houten palen ter fundering toch een betere keuze. Deze houten palen kunnen we hydraulisch trillingsarm heien met onze grootste machine, de HL1000. We kunnen houten palen aanbrengen met een lengte van 10 meter zonder schakelingen, boven de 10 meter moeten we de palen schakelen met een stalen mof. Hierna zetten we er een beton oplanger op die de houten heipalen weer onder het grondwater zet.

Heiwerk met houten palen

Kleine heimachine

Onze heimachine de HL1000 heeft een doorgangsbreedte van 0.80 meter en een werkende breedte op locatie van 1.20 meter. De heimachine is 2.80 meter lang en bijna 10 meter hoog. Toch kan de heimachine wanneer hij rechtdoor kan rijden onder een “deur” door van 2.03 meter, omdat de makelaar dan over de machine ligt is de heimachine dan wel een stuk langer! Het gewicht van de heimachine voor kleine ruimtes bedraagt ± 5500 kg en hij staat op stalen rupsen.

Bij Heibedrijf Mark Versluis kunt u altijd vrijblijvend een offerte aanvragen